Кар’єра плюс навчання? Такі рішення про неповний робочий день ведуть до успіху

На даний час немає суворого поділу при вибору пріоритету між навчанням та роботою. Більшість студентів ФРН все ще витрачають значну частину свого часу на виконання домашніх завдань чи обговорення питань на семінарах. У Німеччині все більш популярним стає заочне навчання.

Згідно з нещодавнім дослідженням, кількість студентів-заочників у ФРН досягла нового максимуму. Ця гібридна форма навчання поєднує в собі низку переваг. Крім того, студентам-заочникам не доводиться вибирати між професійною кар’єрою та університетом. Це особливо проявилось під час пандемії COVID-19, коли працівники вимагали від компаній все більш гнучких умов роботи.

Згідно з дослідженням Центру розвитку вищої освіти Німеччини (CHE), у 2022 р. 7,8% майбутніх випускників навчалися заочно. Аналітик даних CHE, Корт-Дені Хахмейстер, стверджує, що тенденція до зростання пов’язана головним чином із постійно зростаючою кількістю людей, які відвідують приватні університети. Для залучення студентів і привабливо виділятися з-поміж державних університетів, приватні ЗВО покладаються на більш гнучкі моделі. У приватних університетах на заочній формі навчався кожний третій студент, а в державних – лише чотири відсотки. Більшість програм неповного робочого дня можна знайти в галузі лінгвістики та культурології, за якими йдуть соціальні та медичні науки і, нарешті, економіка, право та природничі науки.

Різні правила та закони відрізняються у кожному університеті та кожній землі. Тому питання про можливу модель заочної освіти часто вирішується в кожному конкретному випадку.

Крім того, студенти-заочники, які витрачають на навчання більше 20 годин на тиждень, мають право на студентське медичне страхування і, таким чином, платять менші внески, а також не виплачують страхових виплат на випадок безробіття.

Джерело інформації: https://www.welt.de/wirtschaft/karriere/plus242209999/Teilzeitstudium-Karriere-plus-Studium-3-Loesungen-die-zum-Erfolg-fuehren.html